China

Puolivälin tunnelmia

Heipähei! Uskomatonta, että mennään jo toukokuussa. Vasta kavereiden vappupäivitykset Suomesta saivat havahtumaan, miten nopeasti aika täällä vaihdossakin on kulunut.

Maaliskuisen Hangzhou-reissun jälkeen on taas ehtinyt tapahtua kaikenlaista: On opiskeltu ahkerasti midterm-esitelmien ja projektien parissa, matkustettu Kiinan eteläisimpään provinssiin Hainanin saarelle, pidetty vappupiknikkiä suomiporukalla Fudanin kampuksella ja Century Parkissa ja löydetty mieleinen bubble tea-kioski yliopiston läheisyydestä. Viimeisen kuukauden aikana ovat omat rutiinit uudessa kaupungissa alkaneet kehittyä ja pahin koti-ikävä alkaa pikkuhiljaa helpottaa. Omalla kohdallani siis orientaatiossakin mainitut kulttuurishokin vaiheet ovat pitäneet paikkaansa: Alussa kaikki Shanghaissa ihastutti ja innosti, mutta noin kuukauden kuluttua alkoi pienoinen ikävä suomalaista ruokaa, mutkatonta arkea ja omia tuttuja rutiineja kohtaan nousta pintaan. Välillä simppelitkin asiat saattavat Kiinassa osoittautua vaikeiksi, kun ei saakaan tilattua haluamaansa ruokaa kielimuurin vuoksi (ja päätyy syömään riisivelliä), ei pääsekään junan kyytiin passin unohtuessa kotiin tai ei vaan pysty käsittämään joitain paikallisia tapoja ja tottumuksia. Näistä tapauksista tietysti parhaiten selviää huumorilla ja paljon täällä saakin varautua nauramaan itselleen ja kaikille niille hassuille sattumuksille, mitä kulttuurien yhteentörmäykset voivat saada aikaan.

Sillä ensimmäiset kaksi kuukautta ovat kuluneet näin nopeasti, voin vain kuvitella miten nopeasti heinäkuun 9. päivä ja tuleva paluulento siintävät jo edessä. Sitä ennen on tosin vielä paljon suunnitelmia toteutettavana ja paikkoja nähtävänä. Ja vaikka ihan kaikkea ei tämän neljän kuukauden aikana ehtisikään tekemään, tiedän, että tänne on seuraavalla kerralla ainakin vähän helpompi palata.

Yliopiston lähialueita, kampuskissoja (näiden pitäisi olla juttu Suomessakin!), Central Parkin kukkia, kouluruokaa ja luentoja,  krysanteemiteetä, lähimarkkinat ja Volcanic Park Hainanilla.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *